Skilsmissebørn skal have opmærksomhed

Når voksne ikke længere kan finde ud af hverdagen sammen, er det oftest børnene, en skilsmisse går mest ud over. Skilsmissebørn beskriver, selv efter de er blevet voksne, deres forældres skilsmisse som en forfærdelig tid.

Hvis du skal skilles eller allerede er blevet skilt, er det derfor vigtigt at du midt i al frustrationen og dit nye liv, også har tid til at sætte dig ind i dine skilsmissebørns situtation.

Hvad kan du gøre for dit skilsmissebarn

Det er OK at være ked af det og vise det over for dine børn. De er jo også kede af det og lige så forvirrede som du er. Tal sammen om jeres følelser og giv jer lov til at græde, skælde ud og være sårede. Trøst dig med, at selvom det er hårdt, så kommer også skilsmissebørn styrket ud af krisen, som I lige nu er sammen om.

Husk også at holde en god tone overfor din ex. Det værste skilsmissebørn kan komme ud for i deres forældres skilsmisse er, når skænderierne også fortsætter efter at forældrene er gået fra hinanden. Tal pænt til hinanden og gør dit allerbedste for ikke at bagtale hinanden – når børnene hører det. Det er en naturlig del af en skilsmisse, at du får brug for at svine din tidligere mand eller kone til, men gør det kun overfor helt nære venner, og kun når børnene helt sikkert ikke hører det.

Hvordan kan du trøste dine skilsmissebørn

Lav sammen nogle nye, gode vaner. Det kan være pinefuldt at tvinge skilsmissebørn til at holde fast i gamle vaner til jul eller fødselsdage for eksempel. Det bliver aldrig det samme, når far eller mor mangler, så derfor kan I lige så godt skabe jeres egne vaner, som tilgodeser både børn og voksne.

Der er nok at vælge imellem. Har I ikke haft en særlig tradition for at hente juletræ sammen, så lav en nu. Bag småkager, I ikke har bagt før og tag en kælketur med kakao og boller. Vurder selv, hvad dine skilsmissebørn vil holde mest af – det vigtigste er, at de er sammen med dig i en situation, som er hyggelig og rar. Efterhånden vil dine børn forstå og godtage, at der stadig er gode stunder, selvom I er blevet skilt.

Dårlig opførsel hos skilsmissebørn

Du vil måske opleve, at dine søde og glade børn, pludselig bliver til uartige, frække og ondskabsfulde skilsmissebørn. Tag det helt roligt. Den nye opførsel er formentlig en måde at udtrykke deres sorg over jeres skilsmisse. Dine søde børn gemmer sig bag en facade af oprør. Håndterer du deres opførsel med kærlighed og tydelige grænser for hvad de kan tillade sig, så kommer de søde børn frem igen.

Du skal kunne magte dine skilsmissebørn

Selvom du sikkert også selv er trist, ulykkelig, frustreret eller vred efter din skilsmisse, skal du også have overskud til at kunne magte dine skilsmissebørns reaktioner. Det er nemlig sammen med dem, du snart skal til at leve et helt nyt liv, så gør dit allerbedste for at I allesammen kommer helskindet igennem jeres krise.

Søg professionel hjælp hos en familierådgiver eller en skilsmissepsykolog, hvis situationen med dine børn er ved at løbe løbsk. Du er hverken den første eller den sidste nyskilte, der har svært ved at magte den nye situation. Vær realistisk og søg hjælp, så du kan begynde på dit nye liv med dine børn på en god måde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *